Ankara Dış Gebelik Tedavisi

Gebelik sürecini anne adayının sağlığı için tehlikeli kılabilen pek çok durum vardır. Bu durumların başında ise dış gebelik olarak bilinen rahatsızlık gelir. Normal şartlarda gelişimine rahimde devam etmesi gereken zigot (döllenmiş yumurta), bazı sebeplerden tüplerden birinde yada yumurtalıkların çevresinde kalabilmektedir. Bu da anne adayının sağlığı ve doğurganlığı için ciddi tehlikelere yol açabilmektedir. Bu yüzden dış gebelik teşhisi konulan hastalar, vakit kaybetmeksizin tedavi olmalıdırlar. Aksi takdirde büyümeye devam eden zigot, anne adayının tüp ve yumurtalıklarına zarar verebilir. Hatta dış gebelik, sebep olduğu iç kanama sebebiyle bireyin hayatını bile tehlikeye atabilmektedir.

Zamanında ve ideal bir şekilde gerçekleşen dış gebelik tedavisi sayesinde, anne adayı için risk oluşturan gebelik sonlandırılabilir. Böylece olası sağlık problemleri önlenebilir. Yazımızın devamında ‘’Dış gebelik neden olur?’’, ‘’Dış gebelik tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Dış gebelik nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’Dış gebelik kimlerde görülür?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara dış gebelik tedavisi hakkındaki sorularınız için bize ulaşabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Dış Gebelik Nedir?

Döllenen yumurta yani zigot, rahim dışı bir bölgede gelişmeye devam ederse bu durum dış gebelik olarak isimlendirilir. Normalde tüplerde meydana gelen döllenme işleminin ardından zigot, bir süre sonra rahime yerleşir ve burada gelişimini sürdürür. Çünkü rahim bebeğin gelişimi için hem uygun kaynaklara hem de geniş bir alana sahiptir. Ancak zigot rahme yönelmez de tüp yada yumurtalıkların çevresinde, rahim dışı bir yerde gelişim gösterirse ciddi sağlık sorunları meydana gelebilir.

Dış Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Dış gebelik nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Bireyde çikolata kisti bulunması.
  • Yumurtalık kistleri.
  • Rahimde miyom ve polip gibi kitleler olması.
  • Gebeliğin, anne adayı 35 yaşından büyükken gerçekleşmiş olması.
  • Rahim ve benzeri organlarda yapısal bozukluklar bulunması.
  • Üreme sistemini tutan enfeksiyon hastalıkları.
  • Daha önce üreme sistemi ile ilgili geçirilmiş bir operasyon.
  • Alkol kullanımı, sigara ve benzeri zararlı alışkanlıklar.

Bu gibi nedenlerle bireyde dış gebelik gözlenebilir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Dış gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Lekelenme tarzı, beklenmedik kanamalar.
  • Adet gecikmesi
  • Kasık ve karnın alt bölgesinde beklenmedik, keskin ağrılar.
  • Kan kaybına bağlı baş dönmesi, bayılma.
  • Karındaki ağrının, karnın tek bir bölgesinden kaynaklanması.
  • Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar.
  • Rektal basınç.

Dış gebelik sırasında ortaya çıkabilecek belirtilere örnek olarak bunlar verilebilir. Belirtilerin şiddeti, gebeliğin ilerleme durumuna göre kişiden kişiye değişebilir. Bahsettiğimiz belirtiler sebebiyle dış gebelikten şüphelenen hastalara vakit kaybetmeden bir uzman doktor ile görüşmeleri önerilir.

Dış Gebelik Riskleri Nelerdir?

Dış gebelik çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Rahim dışında gelişmekte olan zigot, büyüdükçe çevre organlara zarar verebilir. Bu organlarda kanamaya ve hasara yol açabilir. Saydığımız nedenlerden dış gebeliğe hızlı bir şekilde müdahale etmek, gebeliği sonlandırmak gerekir. 

Dış Gebelik Tehlikeli Mi?

Dış gebelik son derece tehlikeli bir rahatsızlıktır. Dış gebelik sırasında daha önce de bahsettiğimiz gibi rahim dışında gelişen zigot, büyüdükçe çevre dokulara ve organlara zarar verir. Eğer bu zararın boyutu artarsa kişide kısırlık gibi çok ciddi sorunlar gözlenebilir. Bunun yanı sıra iç kanamaya bağlı olarak bireyin hayatı bile tehlikeye giderebilir. Bu yüzden dış gebelik tehlikeli, ciddi ve hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda duygusallaşan çiftler bebeklerini aldırmak istemeyebilirler, ancak dış gebelik; sonrasında doğuma imkân veren bir gebelik türü değildir. Doğum gerçekleşemeyeceği gibi anne her geçen gün zarar görmeye devam edecektir.

Dış Gebelik Kimlerde Görülür?

Dış gebelik genelde üreme sistemi organlarında yapısal bozukluklar bulunan, rahim ve yumurtalık gibi organlarında kistler yer alan veya 35 yaşından büyük olan bireylerde görülmektedir. Bu gibi faktörler dış gebelik riskini arttırabilmektedir. Bu yüzden daha önce de bahsetmiş olduğumuz rahatsızlıklara sahip olan bireylere, gebelik takibi veya riskli gebelik takibi gibi uygulamalar önerilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Riskli Gebelik Takibi ve Gebelik Takibi isimli yazıları inceleyebilirsiniz.

Dış Gebelik Kendiliğinden Son Bulur Mu?

Eğer hastanın beta HCG seviyesi 100-200 arasında ise  dış gebelik bir süre sonra kendiliğinden sonlanabilir. Ancak bu sürecin kendiliğinden gerçekleşmesini beklemek çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu yüzden dış gebelik şüphesi olan bireyler tedavi çalışmalarını geciktirmemelidirler.

Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dış gebelik tedavisi kapsamında yapılan tüm işlemler, bireyin sağlığını korumaya yöneliktir. Bu süreçte dış gebelik kesin olarak teşhis edilir. Daha sonra ise gebeliği sonlandırmaya yönelik medikal ve cerrahi işlemlere başvurulur. Gebelik, genelde ilaçlar yardımı ile sonlandırılır ancak bazı durumlarda cerrahi işlemle sonlandırılması da gerekebilir. Eğer bireyde iç kanama söz konusu ise kanamayı durdurmaya yönelik tedaviler de gerçekleştirilebilir. Tedavinin detayları büyük ölçüde hastanın durumuna göre özel olarak planlanır.

Ankara Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları 2023

Ankara dış gebelik tedavisi fiyatları, tedavinin kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara dış gebelik tedavisi fiyatları hakkındaki sorularınız için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.