Ankara Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Tıp dilinde uterus olarak isimlendirilen rahim, sürekli değişim içerisinde olan bir organdır. Ergenliğe girmiş olan bireylerde rahim duvarı, her ay belli oranlarda kalınlaşmaktadır. Bu kalınlaşmanın sebebi olası bir gebelik durumunda, embriyoya uygun bir gelişim ortamı sunabilmektir. Ancak gebelik gerçekleşmezse kalınlaşan rahim duvarı yıkılır. Yıkılan dokular bir miktar kan ile birlikte, adet kanaması olarak vücuttan atılır. Bazı bireylerde, rahim duvarı bu döngünün dışında da kalınlaşma gösterebilmektedir. Üstelik bu, geçici değil kalıcı bir kalınlaşmadır. Rahim duvarı kalınlaşması Ankara veya endometrial hiperplazi olarak bilinen bu rahatsızlık, genelde hormon dengesizliği gibi sebeplerden meydana gelmektedir.

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi sayesinde bu rahatsızlığın yol açtığı olumsuz durumlar ortadan kaldırılabilir, rahim kanseri gibi önemli riskler değerlendirilebilir. Yazımızın devamında ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Rahim duvarı neden kalınlaşır?’’, ‘’Rahim duvarı neden incelmez?’’ ve ‘’Rahim duvarı kalınlaşması nasıl tedavi edilir?’’ gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Rahim Duvarı Nedir?

Tıp dilinde endometrium olarak bilinen rahim duvarı, rahmin iç yüzeyini kaplayan ve adet döngüsü kapsamında sürekli incelip kalınlaşan bir katmandır. Ay içerisinde hormonların kontrolünde kalınlaşan, gebelik gerçekleşmez ise yeniden incelen bu yapı, bazen anormal bir şekilde kalınlaşabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim duvarı kalınlaşması, normal şartlarda kadın bedeninin doğal döngüleri doğrultusunda gelişen bir olaydır. Bu durum çoğu zaman rahim duvarının yeniden incelmesiyle veya gebelikle sonuçlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda hormon dengesizliği gibi sorunlar, rahim duvarının anormal bir biçimde kalınlaşmasına ve kalınlığını korumasına yol açabilmektedir. Bu rahatsızlık, kadınlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmesiyle bilinmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur? Rahim Duvarı Neden Kalınlaşır?

Rahim duvarı kalınlaşması nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Şeker hastalığı.
  • Polikistik over sendromu.
  • Östrojen hormonu salgılayan anormal yapılar veya kistler.
  • Menopoz sonucu progesteron hormonunda azalma.

Rahim duvarı kalınlaşması hormon dengesinde meydana gelen değişimler sonucu yaşanmaktadır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Adet düzensizliği.
  • Lekelenme tarzı ara kanamalar.
  • Anormal vajinal akıntılar.
  • Menopoz sonrası adet kanamasını andıran kanamalar.

Rahim duvarı kalınlaşması sebebiyle görülen belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Rahim duvarı kalınlaşması belirtilerine, rahim duvarında kalınlaşmaya yol açan rahatsızlığın da belirtileri eşlik edebilir. 

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kanser Midir?

Rahim duvarı kalınlaşması her zaman rahim kanserini işaret etmez. Ancak rahim duvarı dokusundaki atipik hücre gelişimi kanser riski oluşturabilmekte, kansere ön ayak olabilmektedir. Bu tipteki rahim duvarı kalınlaşmasına mutlaka zamanında müdahale etmek gereklidir. Aksi takdirde rahim kanseri ortaya çıkabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Kendiliğinden Geçer Mi?

Rahim duvarı kalınlaşması bazı durumlarda kendi kendine geçebilmektedir. Ancak bu süreçte hasta, uzun süreler boyunca ciddi şikâyetlere sahip olabilir. Ayrıca rahim duvarı kalınlaşması, kanserli olma riski de taşıyabilmektedir. Bu yüzden rahim duvarı kalınlaşması tedavisi kesinlikle aksatılmamalı veya geciktirilmemelidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tekrarlar Mı?

Rahim duvarı kalınlaşması, tedavinin ardından tekrarlayabilmektedir. Tedavi sırasında doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, şikâyetler son bulsa bile doktorun önerdiği süre boyunca kullanılmalıdırlar. Aksi takdirde rahim duvarı kalınlaşması tekrardan ortaya çıkabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasına Ne İyi Gelir?

İnsan sağlığını tehlikeye atan her hastalığa iyi gelen tek şey bilimsel bir teşhis ve tedavi sürecidir. Diğer tüm destekleyici, alternatif tedavi uygulamaları kişisel deneyimlerden ibarettirler ve bilimsel bir dayanakları yoktur. İyi bir uyku düzenine sahip olmak, sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmek, spor yapmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak kalmak; genel vücut sağlığını destekleyebildiği gibi rahim duvarı kalınlaşmasına da belli ölçüde iyi gelebilmektedir. Ancak elbette temel olan tıbbi tedavidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi büyük oranda, rahim duvarındaki kalınlaşma miktarına ve kalınlaşmanın sebeplerine göre kişiden kişiye değişmektedir. Eğer rahim duvarı kalınlaşması, hormon düzensizliği gibi sebeplerden meydana geliyorsa medikal tedavilere ve düzenli kontrol uygulamalarına başvurulmaktadır. Bu uygulamalar kapsamında hastaya hormon düzenleyici ilaçlar reçete edilebilir, düzenli doktor takibi ile rahim duvarının durumu değerlendirilebilir. Eğer rahim duvarı kalınlaşması kanser sebebi ile ortaya çıkmışsa cerrahi uygulamaya başvurmak da mümkündür. Bu durumda kapalı rahim ameliyatı ile hastanın rahmi alınabilmektedir. Bahsi geçen cerrahi uygulama hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kapalı Rahim Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ankara Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi

Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları, rahim duvarında kalınlaşmaya yol açan faktöre ve tedavi uygulamasının türüne göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ücreti 2023 hakkında kapsamlı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.