Ankara Kısırlık Tedavisi
Tıp diline infertilite olarak bilinen kısırlık, git gide yaygınlaşan ve bireylerin çocuk sahibi olmasını engelleyen ciddi bir sorundur. Bu sorun, erkeklerde ve kadınlarda farklı nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Ancak aşırı stres ve genetik gibi faktörler, her iki cinsiyette de kısırlığa yol açabilen nedenlerdir. Tıp biliminde ve teknolojide meydana gelen gelişmeler, insan bedenini ve bedenin çalışma şeklini çok daha iyi bir şekilde anlamamıza imkân sağlamışlardır. Bu sayede kısırlık gibi, önceden bir çözümü olmayan rahatsızlıklar, günümüzde pek çok farklı yöntemle tedavi edilebilmektedir.
Aşılama tedavisi ve tüp bebek tedavisi gibi gelişmiş yöntemler, kısırlık tedavisinde kullanılan etkili uygulamalar arasında gelmektedir. Yazımızın devamında ‘’Kısırlık neden olur?’’, ‘’Kısırlık kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’Kısırlık teşhisi nasıl konur?’’ ve ‘’Kısırlık tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara kısırlık tedavisi hakkında merak ettikleriniz için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Kısırlık Nedir?
Kısırlık, tıp dilinde infertilite olarak isimlendirilen, çiftlerin çocuk sahibi olmalarını engelleyen bir rahatsızlıktır. Eğer 12 ay boyunca korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebelik gerçekleşmemişse kısırlıktan şüphe edilebilir. Anne adayının yaşı 35 veya 35’ten büyükse bahsi edilen süre 6 aydır. Çünkü 35 yaşını geçen kadınlarda, kısırlığa yol açan faktörler daha yaygın gözlemlenmektedir.
Kısırlık Nedenleri Nelerdir? Kısırlık Neden Olur?
Kısırlık nedenleri, erkekler için ve kadınlar için olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Erkeklerde kısırlık sebepleri ile kadınlarda kısırlık sebepleri büyük oranda birbirlerinden farklıdır. Ancak aşırı stres, genetik yatkınlık veya sigara kullanımı gibi faktörler her iki cinsiyette de kısırlık riskini arttırabilmektedir.
Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir? Erkekler Neden Kısır Olur?
Erkeklerde kısırlık nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Sperm sayısının az olması.
- Sperm kalitesinin düşük olması.
- Hareket kabiliyeti olan spermlerin sayısında düşüklük.
- Menide canlı sperm olmaması, yani azospermi.
- Testis damarlarında genişlik.
- Sperm kanallarında tıkanma.
- Aşırı stres.
- Alkol ve sigara kullanımı.
- Madde bağımlılığı.
- Hormon bozukluğu.
Erkeklerde kısırlığa yol açan nedenler bu şekilde sıralanabilir.
Kadınlarda Kısırlık Nedenleri Nelerdir? Kadınlar Neden Kısır Olur?
Kadınlarda kısırlığa yol açan nedenler şunlardır:
- Yumurtalık kistleri.
- Polikistik over sendromu.
- Rahimde veya benzer organlarda yapısal bozukluklar.
- Yumurtaların gerektiği gibi olgunlaşamaması.
- Yumurta kalitesinde düşüklük.
- Rahimde miyom veya polip gibi kitleler olması.
- Hormon bozukluğu.
- Madde kullanımı.
- Alkol ve/veya sigara bağımlılığı.
- Aşırı stres.
Kadınlarda kısırlığa yol açan faktörler bu şekilde sıralanabilir.
Kısırlık Belirtileri Nelerdir? Kısırlık Nasıl Anlaşılır?
Kısırlık, çoğu zaman bir rahatsızlığın veya özel bir durumun sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kendine ait özel bir belirtisi yoktur. Ancak çiftler, 1 yıldır deniyor olmalarına rağmen gebelik gerçekleşmemişse; aralarından birinde veya her ikisinde birden kısırlık olduğundan şüphelenebilirler.
Kısırlık Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Günümüzde, kısırlık tedavisinde kullanılan iki önemli yöntem vardır. Bunlardan biri aşılama tedavisi olarak bilinir. Diğeri ise tüp bebek tedavisi olarak isimlendirilir. Aşılama tedavisi yaklaşık 15 gün kadar sürmektedir. Tüp bebek tedavisi de ortalama 15 ila 17 gün kadar sürmektedir.
Kısırlık Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kısırlık tedavi yöntemleri arasında şunlar yer alır:
- Tüp bebek tedavisi.
- Aşılama tedavisi.
- Yumurtalık PRP (Yumurtalık gençleştirme tedavisi)
Sitemizde, tüm bu tedavi uygulamalarına yönelik özel ve detaylı yazılar yer almaktadır. O yazıları inceleyerek bahsi geçen tedaviler hakkında kapsamlı bilgi edinmeniz mümkündür.
Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kısırlık tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler tüp bebek ve aşılama tedavileridir. Aşılama tedavisinde, baba adayından alınan sperm hücreleri, direkt olarak anne adayının vücudundaki yumurta hücrelerine enjekte edilirler. Böylece spermlerin yumurtayı dölleme olasılığı büyük oranda artmış olur. Tüp bebek tedavisinde ise anneden olgunlaşmış yumurta hücreleri, babadan ise sperm hücreleri alınır. Bunlar laboratuvar ortamında birleştirilir ve gelişmeleri için bir süre beklenir. Daha sonra ise döllenmiş yumurta, embriyo transferi olarak bilinen işlemle anne rahmine transfer edilir. Böylece gebelik gerçekleşmiş olur. Bu uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Tüp Bebek Tedavisi ve Aşılama Tedavisi isimli yazıları inceleyebilirsiniz.
Kısırlık Tedavisi İşe Yarar Mı? Kısırlık Tedavisi Başarı Oranı Nedir?
Kısırlık tedavisi, hangi yöntemle yapıldığına göre farklı seviyelerde bir başarı oranı vaat etmektedir. Mesela aşılama tedavisinin başarı oranı, her aşılama işlemi için %15 ila %20 civarındadır. Pek çok çift, iki ila üç denemenin ardından çocuk sahibi olabilmektedir. Tüp bebek tedavisinde ise bu oran %40-50 civarındadır. Sağlıklı bir kadının ay içerisinde hamile kalma ihtimali hemen hemen %30’dur. Bu istatistik göz önünde bulundurulduğunda tüp bebek tedavisinin başarı oranı epey yüksektir. Ancak çiftlere, öncelikle aşılama tedavisini denemelerini eğer başarısız sonuç alınırsa tüp bebek tedavisini denemeleri tavsiye edilir.
Ankara Kısırlık Tedavisi Fiyatları 2023
Ankara kısırlık tedavisi fiyatları, kısırlık tedavisinin hangi yöntemle gerçekleşeceğine göre değişiklik gösterebilir. Ankara infertilite tedavisi fiyatları hakkında kapsamlı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.