Ankara Rahim Sarkması Tedavisi

Uterus veya dölyatağı isimleriyle bilinen rahim, dişi üreme sistemindeki en önemli organlardan biridir. Bu organ, gebelik ve doğum gibi süreçlerde aktif rol oynamaktadır. Bu yüzden de zamanla yıpranabilmekte; yapısında ve konumunda sorunlar meydana gelebilmektedir. Rahim sarkması da bahsi geçen sorunlardan biridir. İlerleyen yaş, gebelik ve zorlu doğum gibi süreçler; rahmi ve rahmi sabit tutan dokuları yıpratabilir. Bunun bir sonucu olarak da rahim aşağı doğru sarkabilir. Rahim sarkması, sırt ağrılarından idrar kaçırmaya, beklenmedik kanamalardan cinsel birliktelik sırasında ağrıya kadar pek çok soruna yol açabilmektedir. İlerleyici bir hastalık olduğu için ne kadar erken fark edilirse o kadar iyidir. Çünkü ilerleyen süreçlerde rahimdeki sarkma, rahmin vajinadan görünmesine kadar varabilmektedir.

Yazımızın devamında ‘’Rahim sarkmasının zararları nelerdir?’’, ‘’Rahim sarkması tedavi edilmezse ne olur?’’, ‘’Rahim sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rahim sarkması tedavisi hakkında merak ettikleriniz için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim sarkması, rahmin ideal konumunu kademeli olarak terk etmesi, aşağıya doğru sarkması durumudur. Bu rahatsızlık genelde, rahmi yerinde tutan bağ ve kas dokuların zarar görmesi sebebiyle meydana gelmektedir. Rahim sarkması, ilerleme durumuna göre idrar kaçırma, karın ağrısı ve ilişki sırasında ağrı gibi sorunlara yol açabilir. Rahim sarkmasının ilerlediği durumlarda rahmin bir kısmı vajinadan sarkabilir. Bu durum hem sağlık için son derece zararlıdır hem de pek çok kadın tarafından hoş kabul edilmeyen bir görüntüye yol açmaktadır.

Rahim Sarkması Neden Olur?

Rahim sarkması nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Kronik kabızlık.
  • Kronik öksürük.
  • Zorlu doğumlar.
  • Çoğul doğumlar.
  • İlerleyen yaş.
  • Genetik yatkınlık.
  • Geçirilen bazı ameliyatlar.
  • Menopoza bağlı hormon düzensizliği.

Bahsi geçen etmenler, rahim sarkmasına yol açabilmektedir.

Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir? Rahim Sarkması Nelere Yol Açar?

Rahim sarkması belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • İdrar kesesinde baskı hissi.
  • İdrar kaçırma.
  • Vajinal akıntıların artması.
  • Lekelenme tarzı kanamalar.
  • Rahmin, vajinadan görünecek ölçüde sarkması.
  • İlişki sırasında ağrı.
  • Sırtın altında ağrı hissi.
  • İdrar yaparken zorlanma.

Bu gibi belirtiler, sarkmanın şiddetine göre rahim sarkması yaşayan kadınlarda ortaya çıkabilmektedir.

Rahim Sarkması Kendiliğinden Geçer Mi?

Rahim sarkması kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Eğer tedavi ve kontrol süreçleri ihmal edilirse; gerekli yaşam tarzı değişiklikleri yapılmazsa sarkmanın boyutu zamanla artış gösterebilir. Bu da istenmeyen pek çok soruna yol açabilir.

Rahim Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Rahim sarkması tedavi edilmezse veya sarkmanın ilerlemesini engellemeye yönelik çalışmalar yapılmazsa rahim, bir kısmı vajinadan çıkacak ölçüde sarkabilir. Bu da rahim dokusunun hızla zarar görmesine ve yıpranmasına yol açabilir. Bahsi geçen durum, estetik sebeplerden de pek çok kadının karşılaşmak istemediği bir sorundur. Aynı şekilde idrar kaçırma gibi sorunlar sıklaşabilir ve cinsel birliktelikler oldukça ağrılı bir hal alabilir.

Rahim Sarkması Gebeliğe Engel Mi?

Rahim sarkması, çoğu zaman gebeliğe engel olan bir rahatsızlık değildir. Ancak gebelik, rahim sarkmasının şiddetini arttırabilmektedir. Yine de rahim sarkması, gebelikler için tehlikeli olabilmektedir. Rahim sarkması olan kadınlara, gebe kaldıkları takdirde bu durumu bir kadın doğum uzmanıyla paylaşmaları önerilir.

Rahim Sarkması Nasıl Önlenir?

Rahim sarkmasına yol açan belli başlı sebepler vardır. Bunların başında doğum, kabızlık ve şiddetli öksürme gibi etmenler yer alır. Bu yüzden doğum yapacak olan kadınlara düzenli kegel egzersizleri yapmaları önerilir. Kronik kabızlık yaşayan kadınlara da daha sağlıklı beslenmeleri tavsiye edilir. Şiddetli öksürük içinse sigara kullanımının sınırlandırılması, gerekirse sigaranın bırakılması gerekir. Bunlar, rahim sarkmasının ilerlemesini önlemek amacıyla da dikkate alınabilecek tavsiyelerdir.

Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması tedavisi genelde bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Eğer sarkmanın boyutu, hastayı rahatsız edecek derecede değilse yaşam tarzı değişimleri ve düzenli doktor takibi yeterli olabilmektedir. Ancak bireyin gündelik yaşamı, rahim sarkması rahatsızlığından ciddi ölçüde etkileniyorsa cerrahi operasyonlar tercih edilebilir. Özellikle de bireyin gebelik planları yoksa rahim sarkması ameliyatı oldukça idealdir. 

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim sarkması ameliyatı, laparoskopik histerektomi olarak bilinen işlemdir. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Yani hastalar rahim sarkması ameliyatı sırasında ağrı hissetmezler. Ameliyat sırasında hastanın karın bölgesine minimal cerrahi kesiler uygulanır. Bu kesiler, laparoskop kamerasının ve cerrahi aparatların rahme ulaşması için kullanılır. Daha sonra ise planlanan işlemler özenle gerçekleştirilir. Rahim sarkması ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Kapalı Rahim Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ankara Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları 2023

Ankara rahim sarkması tedavisi fiyatları, tedavinin hangi yöntemle yapıldığına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara rahim sarkması ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.