Ankara Miyom Tedavisi

Rahim, büyük oranda kas dokularından oluşan önemli bir organdır. Rahmi meydana getiren kas dokularında, hormonsal ve genetik sebeplerden bazı oluşumlar meydana gelebilmektedir. Bu oluşumlar arasında en sık karşılaşılanları ise miyomlardır. Miyomlar, halk arasında myom, miyom ve miom gibi isimlerle bilinmektedir. Genelde iyi huylu yapıda olan bu kitleler, bazı durumlarda bireylerin gündelik yaşamını olumsuz etkileyen sorunlara yol açabilirler. Mesela rahminde miyom olan kadınlar; adet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi, adet sancılarının daha ağrılı olması ve karında basınç hissi gibi şikâyetlere sahip olabilirler. Miyomlar, günümüzde düzenli doktor takibi ile kontrol altında tutulabilmekte ve gerek görüldüğünde ameliyat ile alınabilmektedirler. Böylece sebep oldukları şikâyetler ortadan kaldırılabilir.

Yazımızın devamında ‘’Miyom kısırlık yapar mı?’’, ‘’Miyomlar kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’Miyom ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Miyom tedavisi sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Miyom Nedir?

Miyomlar, rahmin miyometrium denilen kas  tabakasında oluşan anormal kitlelerdir. Bu kitleler genelde iyi huylu yapıya sahiptirler ve belirti vermeden gözlenirler. Ancak konumlarına, büyüklüklerine ve sayılarına göre çeşitli şikâyetlere yol açabilirler. Ayrıca nadiren de olsa kötü huylu olma olasılıkları vardır.

Miyom Neden Olur?

Miyomlar genelde genetik yatkınlık sonucu oluşmaktadırlar. Yani birinci dereceden aile üyelerinde miyom bulunan kadınlarda, miyom görülme olasılığı daha fazladır. Aynı şekilde hormon dengesizliği veya kas dokularında gerçekleşen bazı değişimler de miyom oluşumuna sebep olabilmektedir.

Miyom Nerede Olur?

Miyomlar, rahmin miyometrum  isimli kas tabakasından meydana gelirler. Rahmin dışında, ortasında yada rahim duvarına yakınında yerleşim gösterebilir. 

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Adet düzensizliği.
  • Adet kanaması miktarında artış.
  • Karın ağrısı.
  • Karında baskı hissi.
  • Adet sancılarının şiddetinde artış.
  • Cinsel birliktelik sırasında ağrı oluşması.
  • Gebe kalmada güçlük.
  • İdrar kaçırma.
  • Kabızlık.

Rahminde miyom olan kadınlarda bu gibi belirtiler gözlenebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi miyom, çoğu zaman belirti vermeden oluşmakta ve seyretmektedir. Bu yüzden de genelde rutin jinekolojik muayeneler sırasında teşhis edilirler. Ancak bazı kadınlar, yukarıda bahsettiğimiz belirtilere sahip olabilirler.

Miyom Ağrısı Nereye Vurur?

Miyomlar rahim içerisinde kas tabakasında oluşurlar. Bu yüzden sebep oldukları ağrı ve baskı hissi, rahmin çevresindeki pek çok bölgede hissedilebilir. Alt karın bölgesinde, kasıklarda ve böbreklerin çevresinde miyom ağrısı hissedilebilmektedir. Bazı durumlarda miyom ağrısı sırt bölgesine de yansıyabilmektedir.

Miyom Kimlerde Görülür?

Miyom, kadınlarda oldukça sık görülmektedir. Hatta öyle ki her 4 kadından 1’inde miyom olduğu düşünülmektedir. 40’lı yaşlara gelince bu oran iki katına çıkabilmektedir. Yani miyomlar oldukça yaygındırlar. Ancak çoğu zaman belirti vermedikleri için fark edilmeleri zordur.

Miyom Kendiliğinden Geçer Mi?

Miyomlar kendiliğinden geçmez veya yok olmazlar. Ancak menopoz dönemine yaklaşan veya menopoza giren kadınlarda, miyom gelişimini destekleyen hormonlar azaldığı için miyomlar gelişmeyi bırakabilir. Bunun haricinde miyomların kendi kendine kaybolduğunu gösteren bilimsel bir araştırma veya kanıt yoktur.

Miyomlar Nasıl Geçer?

Miyomlar çoğu zaman belirti vermeden seyrettikleri için, düzenli olarak doktor kontrolünden geçmeleri yeterli olabilmektedir. Ancak belirti verdikleri durumlarda, kişinin sağlıklı bir bedene ve sorunsuz bir gündelik yaşama sahip olabilmesi için; miyomların alınması gerekebilir. Miyomlar, açık miyom ameliyatı veya kapalı miyom ameliyatı ile alınabilmektedir.

Miyom Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Miyomların bitkisel bir tedavisi yoktur. Aynı şekilde farklı alternatif çözümler de miyomları tedavi etme de etkili değillerdir. Çünkü miyomlar, fiziksel yapılı kitlelerdir. Bu kitleler vücuda alınan takviyelerle veya bitkiler ile yok edilemezler. Bahsi geçen alternatif tedaviler, çoğu zaman tedavi sürecine katkı sağlamak yerine bireye zarar vermektedirler. Özellikle de bireyin, o tedavilerde kullanılan maddelere alerjisi varsa anafilaktik şok gibi ciddi reaksiyonlar gözlenebilir. Anafilaktik şok, zamanında müdahale edilmediğinde solunum yolunu tamamen kapatabilen ve kişinin ölümüne sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden her hastalıkta olduğu gibi, miyom durumunda da tıbbi tedavilerden yararlanılmalıdır.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyom tedavileri genelde iki farklı uygulama içermektedir. Bunlardan ilki ve en yaygın olanı düzenli doktor takibidir. Düzenli doktor takibi sayesinde miyomların gelişimi belli aralıklarla kontrol edilebilir ve olası sağlık sorunlarına erkenden müdahale edilebilir. Ancak miyomlar, kişide daha önce bahsetmiş olduğumuz ciddi belirtilere yol açıyorlarsa cerrahi tedavi gerekebilir. Açık miyom ameliyatı veya kapalı miyom ameliyatı ile gerçekleşebilen bu cerrahi müdahalede; özel kesi, görüntüleme ve dikiş işlemleri kullanılarak rahimdeki miyomlar alınır. Böylece hastalar sağlıklı bir bedene ve sorunsuz bir gündelik yaşama kavuşurlar. Bahsi geçen cerrahi operasyonlar hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Miyom Ameliyatı isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.

Ankara Miyom Tedavisi Fiyatları 2023

Ankara miyom tedavisi fiyatları, tedavinin kapsamına ve hangi yöntemle yapıldığına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara myom tedavisi ücreti hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.