Ankara Kapalı Rahim Alma Ameliyatı
Kapalı rahim ameliyatı, tıp dilinde laparoskopik rahim ameliyatı olarak bilinen ve rahmin alınması için yapılan operasyondur. Kapalı rahim ameliyatını gerektiren pek çok sağlık sorunu vardır. Bunların başında da aşırı vajinal kanama,rahim kanseri, rahim sarkması ve rahimde kitle oluşumu gibi rahatsızlıklar gelmektedir. Bu rahatsızlıklar, müdahale gerçekleşmediği takdirde bireyin gündelik yaşamını epey ciddi ölçüde etkileyebilir ve hatta kişinin hayatını riske atabilirler. Bu yüzden rahmin, kapalı rahim ameliyatı ile alınması gerekebilir. Kapalı rahim ameliyatı oldukça gelişmiş bir operasyondur. Laparoskopik tekniklerle yapıldığı için uzun ve belirgin dikiş izleri bırakmaz.
Yazımızın devamında ‘’Kapalı rahim ameliyatı yapılmazsa ne olur?’’, ‘’Kapalı rahim alma ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Kapalı rahim ameliyatı kimler için uygundur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara kapalı rahim ameliyatı hakkında merak ettikleriniz için bize ulaşabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nedir?
Kapalı rahim ameliyatı, rahmin ciddi bir hastalık durumunda özel tekniklerle alındığı cerrahi operasyondur. Bu operasyon laparoskopik tekniklerle gerçekleşir. Yani ameliyat sırasında hastanın vücuduna mümkün olduğunca az müdahale edilir. Böylece ameliyat sonrasında hastalar çok daha konforlu ve hızlı bir şekilde iyileşebilmektedirler. Kapalı rahim alma ameliyatı, laparoskopik histerektomi ismiyle de bilinmektedir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Neden Yapılır?
Kapalı rahim ameliyatı, rahimde meydana gelen bazı yapısal sorunları ve hastalıkları tamamen ortadan kaldırmak amacıyla yapılmaktadır. Rahim her ne kadar önemli bir organ olsa da bazı durumlarda, vücudun tamamına zarar veren rahatsızlıklara sahip olabilmektedir. Bu rahatsızlıkların yayılma göstermemesi, kişinin gündelik yaşamını etkilememesi ve hayati tehlike oluşturmaması için rahmin alınması gerekebilmektedir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Kapalı rahim ameliyatı şu gibi durumlarda yapılabilir:
- İleri rahim sarkması
- Rahim kanseri.
- Rahim ağzı kanseri.
- İlerlemiş çikolata kisti.
- İlerlemiş miyom ve polip gibi kitleler durumunda.
- Şiddetli, ilaç tedavisine yanıt vermeyen kanamalar durumunda.
Bahsi geçen hastalıkların varlığında kapalı rahim ameliyatına başvurulabilir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Ne Kadar Sürer? Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kapalı rahim ameliyatı genelde 1 ila 1,5 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi operasyon süresi, ameliyatın kapsamına ve var olan rahatsızlığın ilerleme durumuna göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Doktorunuz, kapalı rahim ameliyatının tahmini olarak ne kadar süreceği hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Ağrılı Mı?
Kapalı rahim ameliyatı anestezi altında yapılan bir işlemdir. Anestezi uygulaması, hastaların ameliyat sırasında ağrı hissi duymalarını ve rahatsızlık yaşamalarını önlemektedir. Yani kapalı rahim ameliyatı ağrılı bir operasyon değildir. Ameliyat sonrasında hastada bir miktar ağrı görülebilmektedir, doktor; gerekirse bu ağrı için ilaç reçete edecektir. Bahsi geçen ağrı, iyileşme süreci kapsamında ortalam 1 hafta içerisinde azalarak kaybolacaktır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Kapalı rahim ameliyatı sonrası hastalar, ortalama 7 ila 10 gün içerisinde büyük oranda iyileşme gösterirler. Hatta bazı hastalar, geçirdikleri ameliyatın kapsamına göre 4 ila 5 gün gibi kısa bir sürede bile iyileşebilirler. Bu süreçte işlerine ve gündelik yaşamlarına dönmeleri mümkün olabilir. Ancak elbette vücudun tam olarak iyileşmesi daha fazla sürebilmektedir.
Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı rahim ameliyatı genel anestezi eşliğinde yapılan bir ameliyattır. Genel anestezi sayesinde hastalar ağrı hissetmezler ve cerrahi işlemlerden rahatsızlık duymazlar. Anestezinin ardından doktor, özel ve minimal cerrahi kesiler yardımı ile ince bir kamerayı, hastanın karın boşluğuna yönlendirir. Diğer cerrahi aletler 2-3 adet 5 mm lik kesilerle karın boşluğuna yerleştirilir. Kameradan anlık olarak görüntüleme yaparken planlanan cerrahi işlemleri gerçekleştirir. Böylece, rahime ulaşmak için büyük ve iz bırakan kesiler atmaya gerek kalmaz. Kapalı rahim ameliyatı ortalama 1 saat kadar sürede tamamlanmaktadır.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Kapalı rahim ameliyatı sonrası iyileşme süreci büyük oranda geçirilen operasyona ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Hastalar genelde 1 ila 2 gece kadar hastanede gözetim altında tutulurlar. Daha sonra ise taburcu edilirler. Ameliyattan sonraki 1 hafta içerisinde büyük oranda iyileşme gösterebilir, doktorun da tavsiyesiyle gündelik yaşamlarına dönebilirler.
Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Bir süre yorucu işler yapılmamalı, düzenli olarak dinlenilmelidir.
- Doktor önerisi ile bir süre havuza girilmemelidir. Hamam ve kaplıca gibi kamusal alanlardan uzak kalınmalıdır.
- Doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Ağır sportif faaliyetler yapılmamalıdır.
- Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
- Kişisel hijyene dikkat edilmelidir.
Kapalı rahim alma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir.
Ankara Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları 2023
Ankara kapalı rahim ameliyatı fiyatları, ameliyatın kapsamına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara kapalı rahim alma ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.