Kolposkopi Ankara

Tıp bilimi geliştikçe, kullanılan tedavi yöntemleri ve teşhis uygulamaları da gelişmekte, çağa ayak uydurmaktadır. Teşhis uygulamaları ne kadar kesin sonuçlar verirse planlanan tedavi de o derece etkili olacaktır. Bu yüzden hastalıkların teşhis ve tanılama süreçleri oldukça önemlidir. Kadın hastalıklarının teşhisinde kullanılan pek çok yöntem vardır. Kolposkopi Ankara da bu yöntemlerden biridir. Ankara kolposkopi uygulaması sayesinde rahim ağzında meydana gelen yapısal bozukluklardan, rahim ağzı kanserine kadar pek çok rahatsızlığı büyük bir kesinlikle teşhis etmek mümkündür.

Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi neden yapılır?’’, ‘’Kolposkopi ağrılı mıdır?’’, ‘’Kolposkopi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Kolposkopi ne zaman yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kolposkopi uygulaması hakkında merak ettikleriniz için bize ulaşabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi,  rahim ağzının değerlendirildiği özel bir tanılama yöntemidir. Bu uygulama sayesinde rahim ağzını ve vajinal dokuları detaylı olarak incelemek mümkündür. Böylece rahim ağzı kanseri gibi pek çok rahatsızlık tespit edilebilir. Kolposkopi, aynı zamanda tedavi planlama sürecinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kolposkopi Neden Yapılır?

Kolposkopi rahim ağzını, vajinayı, vulvayı ve benzer dokuları detaylı olarak incelemek için yapılır. Bu incelemeler sayesinde hastalıkları teşhis etmek, şikâyetlerin nedenlerini tespit etmek ve tedavileri kişiye özel olarak planlamak mümkün olur.

Kolposkopi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Şu gibi durumlarda kolposkopi işlemine başvurulabilir:

  • Rahim ağzı kanseri şüphesinin değerlendirilmesi.
  • Genital bölgenin çeşitli yerlerinde olabilen siğillerin incelenmesi.
  • Smear testinde anormal bir sonuç çıkması durumunda.
  • HPV tarama testinde, rahim ağzı kanserine yol açabilecek bir HPV türünün varlığı tespit edildiğinde.
  • Rahim veya rahim ağzı çevresinde yapılacak olan bir cerrahi müdahale öncesi, dokuların durumunun değerlendirilmesi.

Bahsi geçen durumlarda kolposkopi işlemine başvurulabilir.

Kolposkopi Ağrılı Mı?

Kolposkopi işlemi sırasında ağrı hissi olmaz, yalnızca vajina girişini açık tutmak için kullanılan aparatlar sebebiyle bir baskı hissedilebilir. Bu yüzden kolposkopi işlemi öncesi hastaya anestezi yapılmaz.

Kolposkopi Kimlere Yapılabilir?

Kolposkopi, doktor tarafından uygun görülen herkese yapılabilir. Bu işlem ağrılı değildir ve herhangi ciddi bir riski yoktur. Bu yüzden kolposkopi işlemi çok az sınırlandırmaya tabiidir. 

Kolposkopi Aç Karna Mı Yapılır?

Kolposkopi öncesi aç veya tok olmanın herhangi bir önemi yoktur. Eğer doktor, özel olarak aç gelinmesini istememişse normal öğünler tüketilerek muayene işlemine gelinebilir. Doktorunuz, sizi konu hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.

Kolposkopi Ne Kadar Sürer?

Kolposkopi oldukça hızlı bir uygulamadır, hemen hemen 10 dakikada son bulur. Kolposkopi cerrahi bir uygulama içermez. Bu yüzden anestezi de gerektirmeyen bir işlemdir. Hastalar kolposkopi yaptırdıktan sonra gündelik yaşamlarına devam edebilirler. Eğer kolposkopi sırasında biyopsi örneği alınması gerekiyorsa işlem, normalden biraz daha uzun sürebilir.

Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

Doktor, kolposkopi işlemi sırasında rahim, vajina ve benzer organları anlık olarak incelemektedir. Yani bu incelemeler sırasında değerlendirmeleri anlık olarak yapmaktadır. Herhangi bir test sonucu beklemeye gerek yoktur. Ancak bazı biyopsi örneği alınmışsa, bu örneğin laboratuvarda incelenmesi ve raporlanması 2 haftayı bulabilmektedir.

Kolposkopi Adetliyken Yapılır Mı? 

Adet kanaması devam ediyorken kolposkopi yapmak mümkün değildir. Sağlıklı bir incelemenin mümkün olabilmesi için kanamanın tamamen bitmiş olması gerekmektedir. Hastalara, kolposkopi öncesinde 24 saat kadar tampon kullanmamaları, vajina bölgelerini yıkamamaları ve vajinal yoldan ilaç almamaları önerilir.

Kolposkopi Ne Zaman Yapılır?

Kolposkopi ameliyatı adet döngüsüne göre planlanır. Doktorunuz, adet döngünüzü göz önünde bulundurarak uygun bir işlem tarihi belirleyecektir.

Kolposkopi Öncesi Anestezi Yapılır Mı?

Kolposkopi öncesinde hastaya anestezi işlemi uygulanmaz. Anestezi işlemleri genelde cerrahi gerektiren operasyonlar öncesinde yapılmaktadır. Bu işlem sırasında yalnızca gözlem yapılmaktadır. Biyopsi örneği alınması gerekmedikçe dokulara müdahale edilmez. Ağrısız bir işlem olduğu için anestezi veya benzer uygulamalar da gerektirmez.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Hastalar, kolposkopi işlemi için özel bir masaya alınırlar. Doktor, işlemin detayları hakkında hastayı bilgilendirir. Daha sonra ise hastaya, işlem için uygun bir pozisyon verir. Görüntüleme işleminin öncesinde vajina duvarları, özel bir aparat yardımı ile aralanır. Daha sonra ise kolposkopi cihazının kamerası, doktor tarafından konumlandırılır. Teleskopu veya mikroskopu andıran bu cihaz sayesinde doktor, incelemek istediği dokuları 40 kata kadar büyütebilmektedir. 10 dakika kadar süren bir inceleme ve araştırma uygulamasının ardından kolposkopi işlemi son bulur. Hastalar işlemin ardından gündelik yaşamlarına dönebilirler. Kolposkopi sonrası vajina duvarlarında bir süre hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı gün içerisinde geçecektir. 

Ankara Kolposkopi Fiyatları 2023

Ankara kolposkopi fiyatları, kolposkopi işleminin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara kolposkopi ücreti 2023 hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.