Ankara Laparoskopi
Kadın hastalıklarının tedavisinde ve tanılama sürecinde kullanılan yöntemler her geçen gün daha da gelişmektedir. Böylece hastalıklar hem daha isabetli hem de daha az yan etki ile tedavi edilmektedir. Laparoskopi olarak bilinen uygulama da bu modern ve gelişmiş tedavi uygulamalarından biridir. Bu uygulama sayesinde pek çok ameliyat, kapalı cerrahi tekniklerle gerçekleşebilmektedir. Yani laparoskopi uygulaması, karın bölgesine uzun ve derin kesiler atılmadan; pek çok hastalığın cerrahi yolla tedavi edilebilmesine imkân sağlamaktadır. Böylece rahimdeki miyomlar, yumurtalıklardaki kistler iz bırakmayan cerrahi işlemlerle alınabilmektedir. Laparoskopi yalnızca dikiş izi kalmasını önlemez aynı zamanda bahsi geçen ameliyatlardan sonra hastaların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini de sağlar. Ortaya çıkabilecek ikincil enfeksiyonların riskini düşürür. Bunlara ek olarak laparoskopi, cerrahi amaçlar dışında hastalıkları teşhis etmek ve araştırmak amacıyla da kullanılmaktadır.
Yazımızın devamında ‘’Laparoskopik ameliyatların avantajları nelerdir?’’, ‘’Laparoskopi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?’’, ‘’Laparoskopi ameliyatı ne kadar sürer?’’ ve ‘’Laparoskopik ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara laparoskopi ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Laparoskopi Nedir? Laparoskopi Ameliyatı Nedir?
Laparoskopi, kadın hastalıklarını teşhis etmek, araştırmak ve tedavi etmek amacıyla yapılan özel bir uygulamadır. Bu uygulama hem bir teşhis aracı hem de tedavi uygulaması olarak kullanılabilmektedir. Pek çok kadın hastalığının kapalı cerrahi ile tedavi edilebilmesine olanak sağlayan bu uygulama, günümüzde yaygın bir şekilde açık ameliyat tekniklerine tercih edilmektedir.
Laparoskopi Neden Yapılır?
Laparoskopi, kadın hastalıklarının araştırılması, teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi amacıyla yapılmaktadır. Cerrahi laparoskopi sayesinde pek çok kadın hastalığı, karın bölgesinde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir.
Laparoskopi Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Laparoskopi şu gibi amaçlar doğrultusunda kullanılabilir:
- Kasık ve karın bölgesindeki ağrıların nedenini araştırmak.
- Adet düzensizliğine yol açan nedenleri araştırmak.
- Şiddetli adet kanamalarının nedenini araştırmak.
- Rahim ve çevresinde yer alan kitleleri belirlemek.
- Kısırlığın nedenlerini araştırmak.
Tanısal laparoskopi sayesinde bu gibi şikâyetlerin nedenleri araştırılabilir, cerrahi laparoskopi sayesinde ise bu şikâyetlere yol açan rahatsızlıklar tedavi edilebilir.
Laparoskopinin Kullanıldığı Ameliyatlar Hangileridir?
Laparoskopik yöntemle, yani kapalı tekniklerle yapılan ameliyatlara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Kapalı miyom ameliyatı veya laparoskopik miyom ameliyatı.
- Kapalı rahim ameliyatı veya laparoskopik rahim ameliyatı.
- Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı veya laparoskopik yumurtalık kisti ameliyatı.
- Kapalı tüp bağlama ameliyatı veya laparoskopik tüp bağlatma ameliyatı.
Bunlar, laparoskopi teknolojisi ile yapılan kapalı ameliyat uygulamalarından yalnızca bazılarıdır. Sitemizde bu operasyonlarla ilgili daha detaylı bilgiler içeren yazılar bulabilirsiniz.
Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?
Laparoskopinin avantajları şunlardır:
- Rahim içi yapışıklık riski oldukça düşüktür.
- Cerrahi kesilerin boyutu çok küçük olduğu için enfeksiyon riski oldukça düşüktür.
- Cerrahi kesiler milimetrik boyutlarda olduğu için herhangi bir dikiş izi kalmaz.
- Ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha hızlı ve kolaydır.
- Açık ameliyatlara göre genelde daha kısa ve etkili operasyonlardır.
Laparoskopi ameliyatlarının avantajları bu şekilde sıralanabilir.
Laparoskopi Tehlikeli Mi? Laparoskopi Riskleri Nelerdir?
Laparoskopi işlemi tehlikeli bir uygulama değildir. Ancak bu işlemin, her tıbbi uygulamada olduğu gibi; alanında uzman bir birey tarafından, uygun koşullar altında yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen bazı sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Her ne kadar ihtimalleri düşük de olsa laparoskopi riskleri şunlardır:
- Ameliyat sonrası enfeksiyon.
- Rahim içi yapışıklık.
- İstenmeyen doku veya organ yaralanmaları.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu riskler, kapalı ameliyatlarda yani laparoskopik cerrahi işlemlerinde oldukça düşüktür.
Laparoskopi Ne Kadar Sürer?
Tanısal amaçla yapılan laparoskopi işlemi hemen hemen yarım saat içerisinde son bulmaktadır. Laparoskopi ameliyatları ise 1 ila 3 saat kadar sürebilmektedir. Elbette bu süre büyük oranda ameliyatın hangi amaçla yapıldığına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Laparoskopi Nasıl Yapılır? Laparoskopik Ameliyat Nasıl Yapılır?
Tanısal amaçlı yapılan laparoskopi lokal anesteziyle birlikte yapılabilmektedir. Cerrahi amaçlı yapılan laparoskopide ise genel anestezi daha çok tercih edilmektedir. Uygulama sırasında hastanın karın bölgesinde 0.4 santimetre ile 1 santimetre civarında kesiler atılır. Laparoskop kamerası bu kesilerden vücut içine yönlendirilir. Böylece hedef bölge anlık olarak görüntülenir. Eğer tedavi işlemi de uygulanacaksa, kameraya ek olarak küçük cerrahi araçlar da kullanılır.
Laparoskopi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Hastalar, laparoskopi ameliyatı sonrası geçirdikleri operasyonun kapsamına göre hastanede bir gece misafir edilebilir veya birkaç saat sonra taburcu edilebilirler. Laparoskopi ameliyatları, açık ameliyatlara kıyasla çok daha stabil ve hızlı bir iyileşme sürecine sahiptir. Hastalar çoğu zaman 7 ila 10 gün içerisinde gündelik yaşamlarına dönebilecek kadar iyileşirler. Laparoskopi ameliyatları sonrası bir süre havuz ve hamam gibi alanlarda bulunmamak gerekir. Aynı şekilde yorucu fiziksel faaliyetlerden de bir süre uzak kalınmalıdır. Doktorunuz laparoskopi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaktır.
Ankara Laparoskopi Fiyatları 2023
Ankara laparoskopi fiyatları, işlemin hangi amaçla ve hangi kapsamda yapıldığına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara laparoskopi fiyatları hakkında kapsamlı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.