Ankara Histeroskopi

Bir hastalığın, başarılı ve kesin bir şekilde tedavi edilebilmesinin tek yolu; o hastalığın detaylı bir şekilde incelenebilmesi ve teşhis edilebilmesidir. Bu amaçla yapılan pek çok gelişmiş tanılama uygulaması vardır. Histeroskopi uygulaması da bunlardan biridir. Histeroskopi uygulaması sayesinde rahim ağzını ve rahim boşluğunu incelemek mümkündür. Böylece bu bölgedeki hastalıklar detaylı olarak teşhis edilebilir. Aynı şekilde kısırlık nedenleri araştırılabilir, tekrarlayan düşüklere neyin sebep olduğunu öğrenilebilir. İnceleme, teşhis ve araştırma amacıyla yapılan histeroskopi işlemi ofis histeroskopi olarak bilinir. Hastalıklara müdahale amacıyla yapılan histeroskopi ise operatif histeroskopi olarak isimlendirilir. Operatif histeroskopide, bahsi geçen hastalıkların bir kısmına müdahale etmek, tedavi çalışmaları yürütmek de mümkündür.

Yazımızın devamında ‘’Histeroskopi neden yapılır?’’, ‘’Histeroskopi sonrası iyileşme süreci nasıldır?’’, ‘’Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ ve ‘’Histeroskopi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz. Ankara histeroskopi hakkında merak ettikleriniz için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi, rahim içerisinde yer alan anormal durumların, kitlelerin ve lezyonların görüntülenmesi için yapılan uygulamadır. Bu uygulama sırasında bahsi geçen durumlara müdahale etmek de mümkündür. Eğer yalnızca görüntüleme işlemi yapılacaksa uygulama, ofis histeroskopi; tedavi işlemi de yapılacaksa operatif histeroskopi olarak isimlendirilmektedir. Histeroskopi vajinal yolla gerçekleşen bir uygulamadır. Histeroskop cihazının gelişmiş kamerası vajinal yolla rahme yönlendirilir ve gerekli işlemler bu şekilde gerçekleştirilmiş olur.

Histeroskopi Neden Yapılır?

Histeroskopi hastalıkları tanılamak, şüpheli durumları değerlendirmek ve gerek görüldüğünde hastalıklara müdahale etmek amacıyla yapılmaktadır. Bazı durumlarda, diğer tedavi seçenekleri öncesinde, bölgenin detaylı olarak incelenmesi gerekebilir. Bu, tedavilerin başarısı için büyük bir önem taşımaktadır. Histeroskopi işlemi bahsi geçen amaçla da yapılabilmektedir.

Histeroskopi Hangi Hastalıklarda Tercih Edilir?

Histeroskopi şu hastalıklarda ve durumlarda yapılabilir:

  • Rahim içi yapışıklıkları incelemek ve tedavi etmek.
  • Kısırlık nedenlerini araştırmak, kısırlık tedavisi öncesi incelemeler yapmak.
  • Rahim içerisinde yer alan lezyonları incelemek.
  • Rahim ağzını incelemek.
  • Rahim ve çevresindeki miyom gibi kitleleri incelemek, gerekirse bunlara müdahale etmek.
  • Tekrarlayan düşüklerin nedenini araştırmak.
  • Polipleri incelemek ve müdahale gerçekleştirmek.
  • Spirallerin çıkarılmasını sağlamak.

Bu gibi durumlarda histeroskopi uygulamasına başvurulabilir. Bahsettiğimiz durumların bazılarında tanısal histeroskopi bazılarında ise operatif histeroskopi kullanılır. Her iki uygulamaya birden başvurmak da mümkündür.

Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?

Histeroskopi genelde, adet kanaması bittikten birkaç gün sonra yapılmaktadır. Eğer daha erken yapılırsa kanama sebebi ile gerekli araştırmalar yapılamayabilir. Aynı şekilde daha geç yapılırsa da rahim duvarındaki kalınlaşma, dokuların incelenmesini zorlaştırabilir. Doktorunuz, adet döngünüzü göz önünde bulundurarak uygun bir tarih seçecek ve sizi bilgilendirecektir. 

Histeroskopi Ne Kadar Sürer?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi histeroskopi işleminin iki ayrı türü vardır. Tanısal veya ofis histeroskopi olarak bilinen işlem, çoğu zaman 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Operatif histeroskopi veya histeroskopi ameliyatı olarak bilinen işlem ise; yapılan uygulamanın kapsamına göre 15 ila 20 dakika kadar sürebilmektedir. Doktorunuz tahmini işlem süresi hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunacaktır.

Histeroskopi Nerede Yapılır?

Histeroskopi, işlem için uygun koşullara sahip kliniklerde, özel hastanelerde ve muayenehanelerde yapılabilmektedir. Histeroskopi yapılan yerin ideal şartlara sahip olması ve uygulamayı gerçekleştiren kişinin alanında uzman bir hekim olması çok önemlidir.

Histeroskopi Ağrılı Mı?

Tanısal histeroskopi oldukça basit bir işlemdir ve çoğu zaman anesteziye gerek kalmadan, ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Operatif histeroskopi ise uygulanan anestezi işlemi sayesinde tamamen ağrısız bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden ağrı eşiği düşük olan hastaların endişe etmelerine gerek yoktur.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi, yapılması planlanan işlemlere göre özel bir anestezi uygulamasıyla yapılmaktadır. Bu sayede hastalar ağrı ve rahatsızlık hissi deneyimlemezler. Histeroskopi öncesi hastadan, özel bir masaya uzanması istenir. Daha sonra ise doktor hastaya gerekli pozisyonu verir. Vajina duvarları, spekulum isimli cihazla aralandıktan sonra, antiseptik bir solüsyon ile bölge temizlenir. Böylece enfeksiyon riski önlenmiş olur. Temizleme işleminin ardından, özel bir tüp ile rahme ilaç verilir. Bu ilaç herhangi bir etken maddeye sahip değildir. Sadece görüntüleme işlemini kolaylaştırmakla görevlidir. İlaç uygulamasının ardından histeroskop kamerası rahme ulaştırılır. Cerrahi aparatlar da kameraya eşlik edebilir. Böylece planlanan işlemler başarı ile gerçekleştirilir.

Ankara Histeroskopi Fiyatları 2023

Ankara histeroskopi fiyatları, uygulamanın hangi amaçla yapıldığına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ankara histeroskopi ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.