Sezaryen Doğum Ankara
Doğum, modern tıbbın henüz gelişmemiş olduğu zamanlarda hem anne adayı için hem de bebek için oldukça riskli bir süreçti. Bu süreçte meydana gelebilecek pek çok risk, bebeğin veya anne adayının sağlığını tehlikeye atabilmekteydi. Ancak günümüzde bu risklerin tamamı, modern tıbbi uygulamalar yardımıyla en aza indirilmiştir. Bahsi geçen uygulamalardan en öne çıkanı da sezaryen doğumdur. Sezaryen doğum Ankara sayesinde bebeğin pozisyonu, bebeğin iriliği veya doğum kanalının darlığı ile ilgili pek çok sorunun, doğumun gidişatına olan olumsuz etkileri ortadan kaldırılmıştır. Ağrısız ve rahatsızlık hissi olmadan gerçekleşen bu uygulama sayesinde bireyler, yarım saat gibi kısa süreler içerisinde bebeklerini dünyaya getirebilmektedirler.
Yazımızın devamında ‘’Sezaryen doğum ne zaman gerekir?’’, ‘’Sezaryen nedir?’’, ‘’Sezaryen doğumun avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Sezaryen doğum tehlikeli mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara sezaryen doğum hakkındaki sorularınız için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen doğum Ankara, anestezi altında, cerrahi uygulamalar yardımıyla gerçekleşen doğumdur. Eğer bebeğin veya annenin sağlığı ile ilgili bir durum, normal veya doğal doğuma engel teşkil ediyorsa sezaryen doğuma başvurulur. Sezaryen doğum sırasında, karın bölgesine atılan cerrahi kesiler yardımı ile önce rahime daha sonra ise plasentaya ulaşılır ve doğum gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında anne adayı anestezi altındadır, yani ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz.
Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Sezaryen doğum gerektirebilen bazı durumlar şunlardır:
- Rahim ağzının yeterince açılamaması.
- Bebeğin doğum kanalına doğru ideal bir şekilde pozisyonlanamaması.
- Anne adayında kanama görülmesi.
- Göbek bağının bebeğin boynuna dolanması.
- Plasentanın doğum kanalını kapatması.
- Anne adayında görülen bazı kronik hastalıklar.
- Anne adayında genital siğil bulunması.
- Doğum kanalında darlık.
- Bebeğin normalden daha büyük, iri olması.
- Çoklu gebelikler (ikiz, üçüz gebelik).
Bu gibi durumlarda sezaryen doğuma başvurmak gerekebilir.
Sezaryen Doğum Yapan Kişi Sonrasında Normal Doğum Yapabilir Mi?
Sezaryen doğum sonrası annenin bedeni, kapsamlı bir iyileşme sürecine girer. Bu iyileşme sürecinde karın kasları ve rahim dokusu kendisini onarmaya başlar. Eğer bu onarım ve iyileşme süreci, bir sonraki doğuma kadar tamamlanmış olursa normal doğum yapmak mümkündür. Sezaryen doğum sonrası anneler, normal doğum için 2 ila 3 yıl kadar beklemelidirler.
Sezaryen Doğum Kimler İçin Uygundur?
Normal doğuma engel teşkil edebilecek bir sağlık sorunu söz konusu ise sezaryen doğum uygundur. Sezaryen doğum sırasında anne adayının ve bebeğin sağlığı çok daha kapsamlı bir kontrol altındadır. Normal doğuma kıyasla daha hızlı bir işlem olduğu için doğum kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. Böylece hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atan durumlara çok daha hızlı bir şekilde müdahale edilebilir.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Sezaryen doğum genelde yarım saat ile kırk dakika kadar sürmektedir. İşlemin tüm aşamaları, daha öncesinden doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Bu yüzden hızlı ve güvenli bir şekilde, art arda yapılan işlemlerle doğum gerçekleşmiş olur. Normal doğumda, bireyin ilk doğumu ise tüm doğum süreci 15 saati bulabilmektedir.
Sezaryen Doğum Riskleri Nelerdir?
Hem normal doğumun hem de sezaryen doğumun farklı riskleri vardır. Bu risklerin çoğu, ideal olmayan bir ortamda, yeterince uzman olmayan ekiplerin çalışmaları sonucu ortaya çıkarlar. Eğer doğum için ideal bir ortam sağlanmışsa ve doğumu gerçekleştiren ekip yeterince tecrübeli ise bahsi geçen riskler oldukça düşüktür. Sezaryen doğum sırasında görülen riskler şu şekilde sıralanabilir:
- Cerrahi işlemlere bağlı ikincil enfeksiyonlar.
- Cerrahi işlemler sırasında farklı dokulara veya organlara zarar verilmesi.
- Anesteziye bağlı yan etkiler.
- Normal doğuma kıyasla daha geç iyileşme.
Sezaryen doğumun riskleri arasında bunlar yer alabilmektedir. Sezaryen doğumun zararları ve sezaryen doğumun avantajları hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?
Sezaryen doğum genelde 37. hafta ila 40. hafta arasında yapılmaktadır. Uzmanlar, sezaryen doğumun ideal bir şekilde gerçekleşebilmesi için en azından 37. haftaya kadar beklenmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Ancak bazı özel durumlarda sezaryen doğum daha önce de yapılabilmektedir.
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum, spinal, epidural veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Tüm bu anestezi türleri, hastanın doğum sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymasını engellerler. İşlem sırasında hastanın karın bölgesine planlı cerrahi kesiler atılır. Bu kesiler yardımı ile kademe kademe rahme ve bebeğe ulaşılır. Doğum gerçekleştikten sonra özel bir dikiş yöntemi ile kesiler kapatılır ve anne, kendine gelebilmesi için bir odaya alınır. Anestezinin etkileri geçtiğinde, kontrolleri yapılan bebek annenin kucağına verilir.
Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Anne ve bebek, sezaryen doğum sonrası bir ila iki gün kadar hastanede misafir edilir. Bu süreçte hem bebeğin kontrolleri tamamlanır hem de annenin sağlık durumu değerlendirilir. Bahsi geçen süre boyunca herhangi bir bulguya rastlanmazsa taburcu edilirler. Anneler, sezaryen doğum sonrası bir süre yatarak dinlenmelidirler. Bir ila iki hafta boyunca zorlayıcı işlerden, dikişlere zarar verecek eylemlerden ve hareketlerden kaçınmak gerekir. Bu sürenin ardından kademeli olarak gündelik yaşama dönüş başlayabilir.
Ankara Sezaryen Doğum Fiyatları
Ankara sezaryen doğum fiyatları 2023, doğum işleminin detaylarına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara sezaryen doğum ücreti hakkındaki sorularınız için bize ulaşabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.