Ankara Gebelik Takibi

Gebelik, 9 ay 10 gün kadar sürmesi beklenen oldukça önemli bir süreçtir. Bu süreçte, döllenen yumurta hücresi anne rahminde gelişmeye ve büyümeye başlar. Gelişimin ideal bir şekilde devam edebilmesi hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Çünkü gebelik süreci hem anne için hem de bebek için bazı riskler barındırır. Bu risklerin belirlenmesi, önlenmesi ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yapılan uygulamalara gebelik takibi denir.

Gebelik takibi Ankara sayesinde hem gebeliğin gidişatı tıbbi imkanlar dahilinde güvence altına alınabilir hem de anne adayının, doğuma doğru bir şekilde hazırlanması sağlanabilir. Yazımızın devamında ‘’Gebelik takibi neden önemlidir?’’, ‘’Gebelik takibinde neler yapılır?’’, ‘’Gebeliğe hazırlık nasıl olmalıdır?’’ ve ‘’Gebelik takibi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara gebelik takibi uygulaması hakkındaki sorularınız için bize ulaşabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik takibi, gebelik süresince anne adayının ve bebeğin sağlığını gözlemlemek için yapılan uygulamalar bütünüdür. Bu uygulamalar sayesinde olası sağlık sorunlarını önceden tespit etmek, gerekli önlemleri almak ve gebeliği sağlıklı bir gidişata sahip olmasını sağlamak mümkündür. Gebelik takibi, haftalara yayılan detaylı bir uygulamadır. Bu uygulama birbirinden farklı testler, görüntüleme işlemleri ve doğuma hazırlık programları içerebilmektedir. Tüm bu bahsettiğimiz işlemler tamamen kişiye özel olarak planlanırlar.

Gebelik Takibi Neden Yapılır?

Gebelik takibi şu gibi amaçlar doğrultusunda yapılabilir:

  • Gebeliğin gidişatını tehlikeye atabilecek bebek kaynaklı problemleri tespit etmek.
  • Gebeliğin gidişatını etkileyebilecek anne adayı kaynaklı sağlık sorunlarını araştırmak.
  • Kromozom bozukluğu kaynaklı problemleri erkenden tespit etmek.
  • Gebelik süresince anne adayını fizyolojik ve psikolojik olarak desteklemek.
  • Anne adayının doğuma daha sağlıklı ve doğru bir şekilde hazırlanmasını sağlamak.
  • Düşük durumuna karşı anne adayının ve bebeğin sağlığını düzenli aralıklarla takip etmek.

Gebelik takibi bahsettiğimiz nedenlerden yapılabilmektedir.

Gebelik Takibinde Önemli Haftalar Hangileridir?

Gebelik, tamamıyla önemli ve özen gerektiren bir süreçtir. Ancak bu sürecin bazı aşamaları çok daha önemlidir, bunlar:

6-7. haftada ultranografi ile kalp atımı görülür.

10 ila 14. Hafta: Bahsi geçen haftalarda ikili tarama testleri ve çeşitli ölçümler yardımı ile bebeğin sağlığı kontrol edilir. Down sendromu gibi kromozom anormallikleri bu haftalarda taranır.

16 ila 18. Hafta: Bu haftalarda ise önceden yapılan ikili tarama testleri, üçlü tarama testi ile yeniden değerlendirilebilir. İkili , üçlü tarama testleri tanı koydurucu testler değildir. Sadece riskin ne kadar olduğunu gösterir.

18 ila 23. Hafta: Bu süreçte detaylı ultrason veya dört boyutlu ultrason uygulamaları ile bebeğin gelişimi gözlemlenebilir. Ebeveynler bebeklerinin hareketlerini ve görünümlerini detaylı olarak izleyebilirler. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Dört Boyutlu Ultrason isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

24 ila 28. Hafta: Bu haftalar sırasında gebelik şekeri gibi ciddi rahatsızlıkların araştırılması yapılabilir. İhtiyaç duyulursa diyet planlama uygulamalarına ve ilaç tedavilerine başvurulabilir.

35 ila 40. Hafta: Bu haftalar, gebeliğin yavaş yavaş sonuna gelindiği ve doğum sürecinin planlandığı haftalardır. Doktor, bu süreçte anne adayının doğuma doğru bir şekilde hazırlanabilmesi için çeşitli uygulama planları oluşturabilir. Doğumun; doğal doğumla mı, normal doğumla mı yoksa sezaryen doğumla mı gerçekleşeceğine karar verilebilir. 

Gebelik Takibi Ne Zaman Başlar?

Gebelik takibi, bireyin gebe olduğunu anlaması ile başlamalıdır. Çünkü gebeliğin en önemli ve riskli dönemleri genellikle ilk haftalardır. Ayrıca bu haftalarda önemli testler de yapılmaktadır. Bu yüzden gebe olduğundan emin olan kadınlara, vakit kaybetmeden bir gebelik takip programına başlamaları önerilir.

Gebelik Takibi Ne Zaman Biter?

Gebelik takibi doğuma kadar devam eden bir uygulamadır. Bazı doğum paketi hizmetleri; gebelik takibi ile birlikte doğuma hazırlık, doğum planlaması, doğum ve doğum sonrası destek süreçlerini de kapsayabilmektedir.

Gebelik Takibi Ne Kadar Sürer?

Gebelik takibi, gebeliğin başından doğuma kadar devam etmektedir. Bu sürecin uzunluğu, bireylerin veya çiftlerin ne zaman gebelik takibine başladığına göre değişiklik gösterebilir. İdeal olarak gebelik takibi 8 ay kadar süren bir uygulamadır.

Gebelik Takibi Kimler İçin Uygundur?

Gebelik takibi, her anne adayına önerilen önemli bir uygulamadır. Özellikle de ilk defa gebe kalınmışsa bireyler, olası sağlık sorunları açısından çok daha risk altındadırlar. Çünkü daha önce bu rahatsızlıkları deneyimlememiş, hatta bu rahatsızlıkların var olduğundan bile haberdar olmamışlardır. Bu yüzden düzenli yapılan kontroller ve takip uygulamaları gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çok önemlidirler.

Gebelik Takibi Nasıl Yapılır? Gebelik Takibi Sürecinde Doğuma Hazırlık Nasıl Yapılır?

Gebelik takibi, kadın doğum uzmanı tarafından anne adayının ve bebeğin ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanır. Gebelik takip programı kapsamında çeşitli kan testlerine, tarama testlerine, görüntüleme teknolojilerine ve destekleyici uygulamalara başvurulabilir. Aynı şekilde bireyin doğuma hazırlanmasına da yardımcı olunabilir. Gebelik takibi, büyük oranda hastaların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre şekillenen bir uygulamadır. 

Ankara Gebelik Takibi Fiyatları 2023

Ankara gebelik takibi fiyatları, gebelik takibine eşlik eden uygulamalara ve görüşmelerin sıklığına göre kişiden kişiye değişebilir. Ankara gebelik takibi ücreti 2023 hakkında kapsamlı bilgi almak için bizi arayabilir; detaylı bir görüşme için Doç. Dr. Esra Aktepe Keskin gibi alanında uzman bir hekimden randevu alabilirsiniz.